Lájkolod?!

Előadás | Cikkírás

Előadás:
Ha valamilyen orvostudománnyal kapcsolatos témában keresel előadót, jelezd e-mailben!

Cikkírás:
Amennyiben felkeltette az érdeklődésed egy az orvostudománnyal kapcsolatos téma, jelezd nekünk. Összegyűjtjük a szükséges információkat és olvasmányos formában összefoglaljuk számodra. 
A blogban eddig megjelent írások is átvehetőek, publikálhatóak előzetes megegyezés alapján. Részletek e-mailben. 

Elérhetőség:

mail.jpg Levél 

Hírvivő és RSS: házhoz megy

Különféle

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap

Egologo - az erdélyi blogring

Orvostudomány a művészetben I.

2009.03.13. 12:45 halász

Rembrandt:
Tulp doktor anatómiája

Rembrandt (eredeti nevén: Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 1606. július 15. – Amszterdam, 1669. október 4.) a világ egyik legismertebb festője, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művész.

Amszterdamban töltött korai évei alatt (1632-1636), Rembrandt nagy festővásznakat és mély tónusokat használt, illetve drámai jeleneteket festett.
Az említett kép 1632-ben készült N. Tulp megrendelésére. A festmény az akkor kb. 40 esztendős orvost a korabeli előkelő polgárok viseletében ábrázolja, amint a köréje sereglett tanítványait oktatja. Egyikük az előadás jegyzetlapját tartja a kezében, s közben hallgatja, amit doktor Tulp magyaráz egy férfi holttestének bal karján kiboncolt izmokról.

"Nicolaas Tulp, a jó festészet és a jó üzletek kedvelője a közismert és divatos művészek helyett őt (Rembrandtot) választotta, hogy teljes tudósi és pedagógusi méltóságban megörökítse... A festmény abba a boncterembe kerül, ahol Tulp ragyogó óráit tartja" - Marcel Brion -

Ki volt doktor Tulp?

Az orvos 1593. október 11-én született Amszterdamban. Tanulmányait a híres leydeni egyetemen végezte. Fő műve az "Observationum medicorum" 1641-ben jelent meg, és öt évvel később egy gyógyszertani munkát is kiadott.
Tulp munkásságából kiemelkedik, hogy az általa megszervezett Collegium Medicum Amstelredamense úttörő volt nemcsak hollandiai közegészségügy, hanem általában a városi betegellátás megszervezésében is. Nem kevésbé fontos a gyógyszertani tevékenysége: az Amszterdani gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Amstelredamensis) egységesítette a gyógyszerkészítés normativáit.
1674. június 15-én Hágában hunyt el.

Szólj hozzá!

Címkék: művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://orvostudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr15999882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása