Lájkolod?!

Előadás | Cikkírás

Előadás:
Ha valamilyen orvostudománnyal kapcsolatos témában keresel előadót, jelezd e-mailben!

Cikkírás:
Amennyiben felkeltette az érdeklődésed egy az orvostudománnyal kapcsolatos téma, jelezd nekünk. Összegyűjtjük a szükséges információkat és olvasmányos formában összefoglaljuk számodra. 
A blogban eddig megjelent írások is átvehetőek, publikálhatóak előzetes megegyezés alapján. Részletek e-mailben. 

Elérhetőség:

mail.jpg Levél 

Hírvivő és RSS: házhoz megy

Különféle

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap

Egologo - az erdélyi blogring

Krízishelyzetek

2013.03.03. 17:22 halász

"A mai ember egyre markánsabban: Én. Ezért alapvető történéseinket egyedül kell átélnünk." - Popper Péter -

why-so-alone.jpg

Fontos megérteni, hogy életünk legfontosabb történéseit egyedül éljük meg, hiszen senki sem vállalhatja át a gondjainkat, fájdalmunkat, félelmeinket. Egyedül születünk meg, szenvedjük meg a betegségeinket, életünk nagy felismeréseit is egyedül tesszük meg, végül egyedül halunk meg. Itt azt lényeges megérteni, hogy a "megosztásnak" vannak reális határai amit feszegethetünk ugyan, de átlépni nem tudjuk. Gyakran előfordul, hogy olyan megosztást követelünk amit senki sem adhat meg, ezzel önmagunkat hajszoljuk téveszmékbe, melyek bomlasztóan hatnak ránk is, illetve kapcsolatainkra is. 
Ha fentieket elfogadtuk akkor megvizsgálható, hogy mit tehetünk bajban lévő embertársainkért, illetve mit "várhatunk" egy krízishelyzet esetén barátainktól, ismerőseinktől.

Mit tehetünk mégis másokért?!

Annak ellenére, hogy a bevezetőben kifejtett gondolatok érvényességük ellenére kissé negatív képet festenek, a jó hír az hogy vannak eszközeink arra, hogy másokon segíthessünk. Feldmár András (*) röviden így foglalja össze: otthont adhatunk; segíthetünk átlátni a problémán; illetve bátorítást nyújthatunk.

Az otthontalanság számos probléma forrása lehet. Szász Tamás (**) szerint a pszichiátriai kórképek jelentős hányada fakad a fedél hiányából. Szükség esetén segíthetünk áthidalni ezt a bizonytalan periódust. Természetesen mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy hajlandó-e adott esetben ilyen áldozatra a barátja, hozzátartozója érdekében.

A második lehetőségünk a segítésre, ami gyakrabban fordul elő a mindennapokban, az hogy megbeszéljük a gondokat, problémákat. Kívülállóként egy objektív látásmódot képviselve sikerülhet az adott létkérdés valódi gyökereit feltárni, ami nagy segítség lehet annak a megoldásásban.
Annak, hogy ez jól működjön, számos feltétele van:
- a tanács csak akkor működik ha kérik. A kéretlen tanács sosem a másikról szól, hanem önmagunkról
- a beszélgetőpartnerre való 100%-os odafigyelés. Az érezhető ha nem vagyunk jelen teljes mértékben egy beszélgetésben. Ez oda vezethet, hogy a segítséget kérő még inkább bezárkózik.
- fontos, hogy az adott létkérdést megélő a saját útját járja be. Tapasztalatom szerint nem szabad direkt tanácsokat, megoldásokat javasolni hiszen azok a mi megoldásaink, amelyek a mi életünkből csapódtak le. Hasznosabb az útmutatás, nem szabad konokul ragaszkodni az álláspontunkhoz.

erintes.jpg

A harmadik eszközünk a bátorítás. Ebben az esetben erőt adunk a másiknak, hogy azt tegye amit akar. Ez részben azt feltételezi hogy mi is elhisszük, hogy képes rá, illetve vele is elhitetjük ezt a "képességét". Nem lebecsülendő az értéke a bátorításnak, hatalmas lökést jelenthet valakinek az életében ha azt tapasztalja, hogy igazán "hisznek" benne.

Mikor lehet a leghatékonyabb a segítségünk?!

A leghatékonyabban úgy segíthetünk másoknak, ha előbb a saját problémáinkat, létkérdéseinket oldjuk meg. Ha ezek után még marad energiánk azt felhasználhatjuk mások megsegítésére. De soha (vagy csak nagyon ritka esetekben) szabad ezt a szabályt felrúgni.
Itt rejlik az ún. "segítő" szakmákban dolgozók csapdája, ha azt hiszik, hogy másokon segítve a saját problémáikat is megoldják. Magyarán a saját létkérdéseiket "oldják" meg újra és újra a magunk módján a segítségkérőben. Ez azonban hosszútávon senkinek sem jó.

Szintén probléma lehet ha az egész világot akarják megváltani és ezért szorítják háttérbe a saját életünk megoldásra váró gondjait. 

A fenti összefoglalás talán megválaszolja a kérdést hogyan segíthetünk bajban lévő barátainkon, illetve egyben arra is választ ad hogy milyen segítséget remélhetünk másoktól egy adott krízishelyzetben. Fontos a korlátokat meglátni, így elkerülhetjük az alaptalan elvárások kialakulását. Elsősorban belső, lelki problémákra vonatkozik az összefoglalás, de érvényes lehet tágabb értelemben is.

Jegyzetek:

Feldmár András: Kanadában élő, magyar származású pszichológus, pszichoterapeuta.
Feldmár a wikipédián.

Szász Tamás: Thomas Stephen Szasz (Budapest, 1920. április 15. – Manlius, New York, 2012. szeptember 8.) magyar származású amerikai pszichiáter, egyetemi tanár. New York Állami Egyetem Egészségtudományi Centrum (Syracuse) professzor emeritusa volt, ahol pszichiátriát oktatott. A pszichiátria erkölcsi és tudományos alaptételeinek és az orvostudomány modern társadalom feletti kontrolljának jól ismert kritikusa volt. Az elmebetegség mítosza (1961) és Az őrültség gyártása (1970) című könyveinek főbb vitatémái igencsak összeforrtak nevével.

Gyógyításról alkotott nézetei abból a klasszikus liberális elvből adódtak, amely szerint mindenkinek megvan a joga saját testének és szellemének birtoklására és az erőszakmentes létre, bár a szabad világot éppúgy bírálta, mint a kommunista államokat pszichiátriai gyakorlatuk és „drogofóbiájuk” miatt. Úgy vélte, hogy az öngyilkosságnak, a gyógyszerszedésnek, a drogok használatának és eladásának, és a szexuális választásnak személyesnek, szerződésesnek és az állami igazságszolgáltatáson kívülinek kellene lennie. Tovább olvasom

Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://orvostudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr705110419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.