Lájkolod?!

Előadás | Cikkírás

Előadás:
Ha valamilyen orvostudománnyal kapcsolatos témában keresel előadót, jelezd e-mailben!

Cikkírás:
Amennyiben felkeltette az érdeklődésed egy az orvostudománnyal kapcsolatos téma, jelezd nekünk. Összegyűjtjük a szükséges információkat és olvasmányos formában összefoglaljuk számodra. 
A blogban eddig megjelent írások is átvehetőek, publikálhatóak előzetes megegyezés alapján. Részletek e-mailben. 

Elérhetőség:

mail.jpg Levél 

Hírvivő és RSS: házhoz megy

Különféle

Nemdohányzó honlap - www.dohányzás.hu
Nemdohányzó honlap

Egologo - az erdélyi blogring

Az epilepszia sebészi kezelése (split brain)

2009.03.14. 17:36 halász

Egyes epilepsziás betegek esetében, ahol a gyógyszeres kezelés nem bizonyult elég hatékonynak, a corpus callosum illetve a commissura anterior sebészi átmetszésével sikerült megelőzni a görcsroham egyik testfélről a másikra való terjedését. A metszés  milyensége alapján beszélhetünk teljes, illetve parciális corpus callosotomiáról. Ezt az invazív eljárást csak ritka, súlyos esetekben alkalmazzák. A műtéten átesett páciensek általánosan elterjedt megnevezése "hasított agyú" betegek (split brain patients).


Az operált betegek agyi működése felszínes megfigyelés alapján normálisnak mondható, azonban bizonyos kognitív pszichológiai vizsgálatok a szellemi működés defektusait mutatják ki.
A műtétek lehetőséget adtak egy nagy jelentőségű kísérletsorozatra, ami az agyi lateralizációt, a jobb és bal agyfélteke képességei közötti eltérést vizsgálta. A domináns (többnyire a bal) félteke analitikus: a feladatokat elemeire bontja, és lépésenként oldja meg. A nem domináns félteke viszont az információk szimultán feldolgozásával végzi el a feladatot.

Az agyhasításos kísérletekért Roger Sperry 1981-ben (David Hubellel és Torstein Wiesellel megosztott) orvostudományi Nobel-díjat kapott.

Szólj hozzá!

Címkék: betegség sebészet

A bejegyzés trackback címe:

https://orvostudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr731002109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása